fbpx

Chcete se dozvědět víc? Zavolejte nám: +420 792 323 220

Blog

Umělá inteligence v každodenním životě. Ani nevíte, že ji používáte!


5 minut čtení

Před deseti lety bylo téma umělé inteligence spojováno spíše se science fiction než s blížící se realitou. Dnes si již nikdo nedělá iluze o tom, že umělá inteligence bude využívána prakticky všude, i když si málokdo uvědomuje, že již dnes umělou inteligenci využívá každý den. A to je škoda, protože je z čeho se radovat. Zveme vás k dalšímu čtení.

Umělá inteligence - co to je?

Umělá inteligence není nic jiného než vhodně naprogramované počítačové schopnosti, které umožňují strojům uvažovat, učit se, plánovat akce a projevovat kreativitu. Díky tomu mohou technické systémy řešit konkrétní problémy a pracovat na dosažení určitého cíle. Shromážděná data jsou zpracovávána, analyzována a efektivně využívána.
Pokročilé systémy umělé inteligence dokáží přizpůsobit své chování konkrétním situacím a učit se ze svých chyb. Je třeba zdůraznit, že to neznamená blížící se apokalypsu nebo scénář přímo z kultovního filmu Terminátor - umělá inteligence postrádá vědomí a jednotlivé technologie, které umožnily vývoj AI, existují již více než půl století.

Proč je umělá inteligence pro lidi tak důležitá?

Není sporu o tom, že umělá inteligence a s ní spojené technologie vedly k revolučním objevům v oblasti informatiky, medicíny, automobilového průmyslu, bezpečnosti, zábavy a dalších. Umělou inteligenci lze nalézt v softwaru pro analýzu obrazu, vyhledávačích, systémech pro rozpoznávání řeči a obličeje, robotech, autonomních vozidlech, dronech, internetu věcí a virtuálních asistentech. Proto se umělá inteligence stala základem digitální transformace realizované v Evropské unii.
Popularita programů jako ChatGPT, Midjourney, Dall-E nebo LensaAI zvýšila zájem o téma umělé inteligence ve školách. Je důležité si uvědomit, že využívání umělé inteligence nabízí významné vzdělávací příležitosti, ale je nezbytné vědět, jak tyto nástroje efektivně využívat.

Kde se umělá inteligence používá v každodenním životě?

Umělá inteligence se používá v různých aspektech našeho každodenního života. Používá se například v internetových vyhledávačích k vylepšení uživatelských zkušeností na základě historie vyhledávání a nákupů.
Mnoho webových stránek využívá digitální asistenty, kteří odpovídají na dotazy a pomáhají s technickými problémy. Umělá inteligence hraje roli také v regulaci dopravy a energetické účinnosti v chytrých domácnostech, kancelářích a městech. Kromě toho vylepšuje bezpečnostní funkce v automobilech, jako jsou senzory a navigační systémy.
Ve zdravotnictví se umělá inteligence používá ke zlepšení diagnostických postupů a k reakci na tísňová volání. V továrnách se AI používá při údržbě strojů a optimalizaci výrobních linek. V zemědělství se využívá AI, která zvládá úkoly, jako je odstraňování plevele, monitorování stavu plodin a vyhodnocování kvality krmiv.
Technologie umělé inteligence ovlivňuje i každodenní dojíždění do práce. Je integrována do takových věcí, jako jsou automaty na jízdenky, systémy veřejné dopravy a chytré telefony. AI v chytrých telefonech umožňuje komplexní funkce, jako je rozpoznávání řeči, zpracování přirozeného jazyka, návrhy obsahu a rozpoznávání obrázků.


S umělou inteligencí se setkáváte v každodenním životě, při:

  • Používání chytrých zařízení
  • Vyhledávání na internetu
  • Výběru peněz z bankomatu
  • Nákupu jízdenek na veřejnou dopravu
  • Cestování v autonomních vozidlech
  • Pohybu na veřejných prostranstvích

Sledujte naši nabídku workshopů a kurzů pro děti a teenagery, kde se tématem AI zabýváme.


Předchozí Další

Hodnocení článku

Programowanie dla dzieci Scratch
Blog

Programování ve Scratch - vyplatí se to?

Výuka programování je vynikající způsob, jak rozvíjet analytické schopnosti dětí. Pro budoucí kariéru našich dětí má zásadní význam. V...

Číst
Historie umělé inteligence v kostce
Blog

Historie umělé inteligence v kostce

Málokdo to ví, ale termín „umělá inteligence” vznikl už v 50. letech minulého století. V té době se však veškerý výzkum umělé...

Číst