fbpx

Chcete se dozvědět víc? Zavolejte nám: +420 792 323 220

Blog

Proč je výhodné vzdělávat děti v oblasti umělé inteligence?


6 minut čtení

Nové technologie a umělá inteligence se staly nezbytnou součástí našeho každodenního života. Navíc mají stále větší vliv na pochopení probíhajících změn ve světě i mimo něj a na přizpůsobení se jim. Při vhodném použití mohou být neocenitelné i pro rozvoj dítěte. Proč se tedy vyplatí vzdělávat děti v oblasti umělé inteligence? Čtěte dále a dozvíte se to!

Umělá inteligence mění svět

Vstupujeme do éry partnerství s AI - učíme se s ní konverzovat, hrát si s ní a přizpůsobovat se této nové realitě. Pokusy omezit její používání, například mezi studenty, jsou často důsledkem nejistoty a nepochopení. Je zajímavé, že podobná situace kdysi nastala u matematických kalkulaček.

Umělá inteligence tu s námi zůstane natrvalo, ať chceme, nebo ne. Proto je tak důležité vědomě vzdělávat děti a mladé lidi, aby věděli, jak takové nástroje bezpečně a eticky používat.

V příštích letech bude umělá inteligence integrována do většiny každodenních aplikací a donutí nás ji tak či onak používat, aniž bychom si to uvědomovali. Příklady využití umělé inteligence se již objevují v různých oblastech, jako je marketing, služby, gastronomie, grafika, bankovnictví, IT, včetně populárních programů, jako je Canva, nástroj ChatGPT nebo Midjourney. Tento trend je stále běžnější a AI se stává naším každodenním pomocníkem - mimo jiné při plánování učení a rychlém vyhledávání důležitých informací.

Umělá inteligence představuje také hrozbu

Umělá inteligence není jen zábava a učení, ale také mocný nástroj, který může být zneužit škodlivým způsobem. Mohou například nastat situace, kdy je umělá inteligence použita k vygenerování škodlivého kódu. Ohroženy jsou i budoucí generace - děti stále častěji považují AI za přítele a obracejí se na umělou inteligenci v osobních záležitostech. To může vést k extrémním situacím, kdy se AI stane hlavním zdrojem emocionální podpory a nahradí lidské vztahy.

Existují také obavy, že technologie může rozvíjet své hodnoty na základě falešných informací, což povede k předsudkům a zaujatosti. Tyto hrozby se projevují zejména v souvislosti se vzděláváním, kde současné výukové metody nemusí být dostatečné k tomu, aby připravily mladé generace na výzvy budoucnosti.

Výzva pro vzdělávání

Přestože existuje stále více vzdělávacích programů a iniciativ, které se snaží zavádět nové přístupy k výuce, stále je patrná nedostatečná připravenost učitelů a škol na zavádění nových technologií a rozvoj budoucích dovedností u studentů. To může vést k ještě většímu rozdělení mezi těmi, kteří si mohou dovolit přístup k nejnovějším technologiím, a těmi, kteří si ho dovolit nemohou.

Děti si musí osvojit kritické myšlení, schopnost klást otázky, řešit problémy a pracovat v týmu, stejně jako efektivní komunikační dovednosti. Vývoj umělé inteligence představuje obrovské příležitosti, ale také značné výzvy, zejména v kontextu vzdělávání.

Aby učitelé a žáci mohli efektivně fungovat v rychle se měnícím světě, je nutná jejich náležitá příprava na používání umělé inteligence. V opačném případě bude pro dítě náročnější držet krok se získáváním znalostí a bránit se potenciálním digitálním hrozbám.

Umělá inteligence mění svět - stojí za to se na tuto realitu připravit.

Učíme, jak umělou inteligenci bezpečně používat

Proto jsme pro vás připravili workshopy Code with Giants, tentokrát na téma: V zemi (AI) budoucnosti! Během nich děti seznámíme s tématem umělé inteligence, ukážeme jim nejoblíbenější nástroje a vysvětlíme, jak je bezpečně používat.

V těchto lekcích mají děti a teenageři ve věku od 7 do 18 let také možnost zjistit, zda programování je vášeň, kterou stojí za to rozvíjet. Lekce jsou rozděleny podle věkových kategorií a programovacích prostředí.

Vyučujeme programování na různých platformách a jazycích, např:

Scratch, Minecraft, Python, Kodu, C#, App Inventor, HTML, JavaScript, CSS.

Nabízíme také inovativní kurzy, které spojují výuku matematiky se světem Minecraftu.

Pomozte svému dítěti pochopit umělou inteligenci a připojte se k nejlepší škole programování pro děti a mládež v Česku.


Předchozí Další

User Rating: 5 / 5

Hodnocení článku

Nejděsivější programovací chyby v historii
Blog

Nejděsivější programovací chyby v historii

První programovací jazyk byl vytvořen v 50. letech. Postupem času se objevily pokročilejší programovací prostředí a začaly se rozvíjet...

Číst
Programowanie dla dzieci Scratch
Blog

Programování ve Scratch - vyplatí se to?

Výuka programování je vynikající způsob, jak rozvíjet analytické schopnosti dětí. Pro budoucí kariéru našich dětí má zásadní význam. V...

Číst